De laatste dag

Beppe Fenoglio • Paperback

eci vaste klant 20% korting voor
vaste klanten

Lees meer
€12,00

Overal elders € 15,00

Op werkdagen voor 23:00 uur besteld, volgende dag in huis

Bestellen

De laatste dag is ook verkrijgbaar als:

Zet op verlanglijstje

Korte inhoud

De laatste dag speelt zich af direct na de Tweede Wereldoorlog. De jonge hoofdpersoon Ettore keert terug naar zijn ouderlijk huis. Nu hij als partizaan twintig mannen heeft aangevoerd, kan hij zich moeilijk aanpassen aan het gewone leven en is het routinematige werk onder een baas voor hem ondenkbaar geworden. Hij sluit zich aan bij twee andere ex-partizanen, die in hun levensonderhoud voorzien door diefstal en afpersing. Wanneer zijn vriendin Vanda zwanger blijkt te zijn, ziet hij zich gedwongen zijn levenswijze radicaal te veranderen.

Dit boek in de pers

Fenoglio zit de frustratie en de passie letterlijk dicht op de huid. Indrukwekkend.  
Algemeen Dagblad  

Filmisch is het verhaal zeker, en dan niet vanwege de spectaculaire en beeldende beschrijvingen, maar vanwege zijn directe en sombere stijl.  
Trouw  


Reviews & recensies

Een in filmische scenes verteld verhaal

Om open kaart te spelen, begin ik deze recensie met een ontboezeming. Ik las ‘De laatste dag’ van de Italiaanse schrijver Beppe Fenoglio terwijl ik zelf in Italië verbleef. Om preciezer te zijn; ik zat in een luie stoel met uitzicht op zonovergoten Toscaanse heuvels, een gekoelde fles Pinot Grigio binnen handbereik. Dat ik het dus een prachtboek vind, kan ook door de omstandigheden komen waarin ik het las. Maar dan nog, dit korte verhaal uit 1969 -en dit jaar in een prachtige vertaling (her)uitgegeven- is een pareltje. Het vertelt over de jongeman Ettore die vlak na de Tweede Wereldoorlog, waarin hij als partizaan heeft gevochten, zijn leven moet oppakken. Een gewone kantoorbaan wijst hij af; hij sluit zich aan bij twee andere ex-partizanen en begeeft zich op het criminele pad. ‘De laatste dag’ is een strak geschreven, in filmische scenes verteld verhaal van Beppe Fenoglio die door sommigen een van de grootste schrijvers van Italië wordt genoemd. Iets waar ik het in Toscaanse heuvels van harte mee eens was.

Bekijk alle reviews van Art Rooijakkers 


Boekenadvies op maat

eci adviseert op basis van inhoud, genre en stijl

Enthousiast over dit boek?

Dan raken deze boeken je ook

Of zoek je andere…

  • romans over oorlogsverledens
  • Italiaanse auteurs

Details:

Auteur(s)Beppe Fenoglio
UitgeverijBezige Bij, De
Vertaler(s)Mieke Geuzebroek, Pietha de Voogd
ISBN9789023490210
TaalNederlands
UitvoeringPaperback
Aantal pagina's160
Verschijningsdatum
Afmetingen216 x 134 x 13 mm.
Gewicht194 gr.

Recent bekeken producten