De kleurloze Tsukuru Tazaki en zijn pelgrimsjaren

Haruki Murakami • Paperback

eci vaste klant 20% korting voor
vaste klanten

Lees meer
€15,96

Overal elders € 19,95

Op werkdagen voor 23:00 uur besteld, volgende dag in huis

Bestellen

De kleurloze Tsukuru Tazaki en zijn pelgrimsjaren is ook verkrijgbaar als:

Zet op verlanglijstje

Korte inhoud

Tsukuru Tazaki is opeens helemaal alleen. Zijn jeugdvrienden, die zijn achtergebleven in zijn geboortestad toen hij in Tokyo ging studeren, willen hem van de ene op de andere dag niet meer kennen. En hij heeft geen idee waarom.

Verlangen - naar vriendschap, liefde, een verloren jeugd: het is ondertussen een klassiek thema in het universum van Haruki Murakami, nu weer voortreffelijk verbeeld in zijn melancholieke, kleurloze hoofdpersoon.

Dit boek in de pers

[Het boek] overtuigt als een metaliteraire vertelling over de menselijke noodzaak om verhalen te verzinnen die sterker zijn dan de werkelijkheid.  
NRC  

De nieuwe Murakami is net zo'n gebeurtenis als de nieuwe Stones vier decennia terug. Typisch is dat muziekcritici doorgaans vonden dat 'de nieuwe Stones' tegenviel. (...) Het mooie van Murakami is dat hij zich in verschillende cultuurgebieden op verschillende niveaus laat lezen. Deze auteur laat zijn lezers de ruimte, gelijk een saxofonist in een improviserend ensemble.  
De Volkskrant  

Een leeg personage moge oninteressant lijken, maar is een ideale camera en voicerecorder ineen, en in zijn open opstelling te vergelijken met de lezer. Ook die heeft geen eigenschappen, of dient die in elk geval onder het lezen op te schorten, onderworpen aan wat hem wordt voorgeschoteld.  
De Volkskrant  

Een klassiek lied van verlangen, gemiste kansen en het verstrijken van de tijd.  
Algemeen Dagblad  

Murakami raakt met zijn boeken een wereldwijd publiek in de ziel - volgens mij omdat hij de dramatische menselijke zoektocht naar waarheid en zuiverheid in beeld brengt. (...) Een psychologische roman over de rijping van een gemiddeld mens. Neergezet in heldere lijnen en met een paar emotionerende scènes - als Tsukuru erachter komt wat er in het verleden is gebeurd. Murakami puur, zou ik zeggen.  
Trouw  

Murakami lezen is 'het andere' aanvaarden, in proza van een verbeeldingskracht die onze ratio vaak te boven gaat, maar niet ons gevoel. (...) Uniek proza, waarin ik ten beste de belofte van een nieuwe literaire vorm proef. Misschien is het zelfs de soort (aan het irrationele laborerende) verhalende literatuur die de toekomst heeft. (...) Dit is anders dan alles wat we gelezen hebben.  
Vrij Nederland  

Wat is dat toch met de romans van Haruki Murakami? Zijn boeken beginnen vaak met onopvallende personages die weinig opzienbarende levens leiden. Maar dan, na een pagina of tachtig, gebeurt er ineens toch iets - meestal iets mystieks - en trekt de schrijver de lezer alsnog het verhaal in. (...) De kleurloze Tsukuru Tazaki en zijn pelgrimsjaren is een mooi verhaal over een eenzame buitenstaander, onderkoeld verteld in een stijl waarin al het overbodige is weggekapt - maar dat daarmee niet minder tragisch is.  
Elsevier  

Een verstild boek met bedaarde beschrijvingen en kalme conversaties (...) troostend en therapeutisch.  
De Standaard  

Het mooie van Murakamis oeuvre is dat het zich zo goed leent voor de wildste speculaties - er lijkt altijd wel een bewijs voor in de tekst te vinden te zijn. Ook het ogenschijnlijk rechtlijnige verhaal van De kleurloze Tsukuru Tazaki en zijn pelgrimsjaren bevat zo veel rafelranden dat je er steeds meer betekenissen in ziet naarmate je er langer over praat. (...) De ongrijpbaarheid is het belangrijkste ingrediënt van de aantrekkingskracht van Murakamis zo vlot geschreven romans.  
Knack  

De kleurloze Tsukuru Tazaki en zijn pelgrimsjaren is Murakami op zijn zuiverst. Een roman als een gletsjer die smelt tot je je laat meedrijven op de hartenpijn van het postadolescent zijn.  
De Morgen  

Het dobberen in doelloosheid, de alles verterende hunker, het onbestemde gevoel van gemis: allemaal vintage Murakami. En ook in deze roman blijft de Japanse grootmeester het grensgebied tussen droom en werkelijkheid verkennen.  
Humo  

Murakami op zijn best!  
Boekenkrant  

Hoe kan iemand toch, boek na boek, het ene meesterwerk na het andere maken? Met zijn roman De kleurloze Tsukuru Tazaki en zijn pelgrimsjaren is het de Japanner Haruki Murakami alweer gelukt.  
Frankfurter Allgemeine Zeitung  

De nieuwste roman van Murakami is heerlijk leesvoer, terwijl de Japanse auteur over trieste thema's als eenzaamheid en onthechting schrijft. Toch wil je je verliezen in zijn wereld, omdat Murakami niet op afstand blijft.  
Nederlands Dagblad  


Reviews & recensies

Fascinerend verhaal over een man op zoek naar de wortels van zijn grootste trauma

Tsukuru Tazaki wordt uitgestoten door zijn vier jeugdvrienden. En hij heeft geen idee waarom. Jaren later wordt hij verliefd op de reisleidster Sala, die merkt dat hij nog steeds lijdt onder die afwijzing. Ze zet hem ertoe aan om nu eindelijk eens uit te zoeken wat er gebeurd is. Dat doet Tsukuru – en hij stuit op moedwil, misverstand en misdaad. Murakami is een auteur die je echt wil volgen. Zijn onmiskenbare meesterschap, zijn intrigerende on-westerse benadering van de realiteit, zijn verassende verhaallijnen en fascinerende personages maken elke roman van zijn hand een gebeurtenis. Voor wie Murakami reeds kent, is dit een warm weerzien. Voor wie nog met hem moet kennismaken, is deze voor zijn doen beknopte roman een mooie ontmoeting.

Bekijk alle reviews van Frank Libeer 


Boekenadvies op maat

eci adviseert op basis van inhoud, genre en stijl

Enthousiast over dit boek?

Dan raken deze boeken je ook

Of zoek je andere…

  • romans over eenzaamheid
  • romans over vriendschap

Details:

Auteur(s)Haruki Murakami
UitgeverijAtlas Contact
Vertaler(s)Jacques N. Westerhoven
ISBN9789025442071
TaalNederlands
UitvoeringPaperback
Aantal pagina's363
Verschijningsdatum
Afmetingen210 x 145 x 32 mm.
Gewicht471 gr.

Recent bekeken producten