De achterblijver

Yves Petry • Paperback

€ 12,50

Tijdelijk niet voorradig We wachten op nieuwe voorraad van onze leverancier, er is nog geen precieze leverdatum bekend.

Reserveer Zet op verlanglijstje

Korte inhoud

Hoofdpersoon Gram Goetleven is een veelbelovende jonge geleerde die werkt aan een machine, liefkozend `Baby geheten, die de mens ten slotte moet overvleugelen. Menselijke zaken als psychologie, seks, sociale warmte laten hem dan ook volkomen koud. We komen hem tegen op weg naar een congres in Texas waar hij een lezing moet houden.

In gedachten houdt hij een voortdurend pleidooi tegen emotionaliteit, zwakte en zielsbewegingen. In de tussentijd bespeurt de lezer tussen de regels toch wel wat onrust. De man leidt aan vliegangst en ook zijn hardnekkige rationalisme lijkt neurotische trekjes te hebben en gevoed te worden door afkeer van zijn familie. Aan het eind stort zijn wereld dan ook in, zijn beschermer wordt ontslagen, zijn lezing gaat niet door: het cynische, technocratische universum wordt ontmanteld.

De achterblijver werd bekroond met de de literatuurprijs van de provincie Vlaams-Brabant en de BNG Literatuurprijs 2006 en werd tevens genomineerd voor de Gerard Walschappprijs.

Dit boek in de pers

Petry schrijft als een jonge, zelfverzekerde god. Hij is een begenadigd stilist zoals er in Vlaanderen de laatste jaren geen meer is opgestaan.  
Trouw  

... die literair begenadigde Vlamingen, met als grootste talent Yves Petry, die zo goed, zo bedwelmend schrijft, dat hij daarmee alleen al aan elke vorm van classificatie ontstijgt... Het is een zeldzame sensatie zo'n begenadigde roman te lezen, geheel en al verstoken van zwakke plekken.  
Vrij Nederland  

Petry heeft de perfecte balans gevonden om boeken vol levenswijsheid te schrijven terwijl hij ondertussen de lezer entertaint met laconieke statements en hilarische situaties... Het is de enige Vlaamse schrijver van zijn generatie die ertoe doet.  
Knack  

Griezelig to the point en met een verbazend gemak houdt Petry de verbouwereerde lezer aan de pagina's gekleefd. Satirisch en schamper, maar soms onverwacht gevoelig, is hij meer dan ooit de te volgen man van de Vlaamse letteren.  
De Morgen  

Details:

Auteur(s)Yves Petry
UitgeverijBezige Bij, De
ISBN9789023468363
TaalNederlands
UitvoeringPaperback
Aantal pagina's288
Verschijningsdatum
Afmetingen217 x 138 x 27 mm.
Gewicht444 gr.  

Recent bekeken producten