Casemanagement

Jaap Bruijn, Nora van Riet • Paperback

€ 34,95

Op werkdagen voor 23:00 uur besteld, volgende dag in huis

Gratis verzending

Bestellen

Casemanagement is ook verkrijgbaar als:

Zet op verlanglijstje

Korte inhoud

Casemanagement is een methodiek voor integrale en interdisciplinaire hulpverlening, waarin de samenwerking tussen vertegenwoordigers van verschillende beroepsgroepen centraal staat. Dit sluit naadloos aan op de ontwikkelingen in het beroep van Sociaal Werker, die steeds meer moet samenwerken met andere disciplines in bijvoorbeeld Sociale Wijkteams. De ontwikkeling van 1 brede opleiding Social Work met verschillende uitstroomprofielen vloeit hieruit voort.

Casemanagement is geschreven door Nora van Riet en haar nieuwe coauteur Jaap Bruijn. Tot en met de zevende druk was Harry Wouters coauteur en zijn gedachtegoed neemt ook in de 8e druk een prominente plaats in.
Nora van Riet was opleider-adviseur bij de afdeling InterAct BV (Methodiekontwikkeling en Deskundigheidsbevordering) en docente aan de Voortgezette Opleiding, beide aan de Hogeschool van Amsterdam. Samen met Harry Wouters stond zij aan de wieg van Casemanagement.

Jaap Bruijn is als hogeschooldocent van de Master Social Work aan de Hanzehogeschool Groningen bekend met de noodzakelijke veranderingen in het hbo en masteronderwijs in het sociaal werk. Als trainer-coach en begeleider van sociale teams en instellingen in transitie wordt hij heel direct geconfronteerd met de sterk veranderende beroepspraktijk van de sociaal werker.

Casemanagement kan bijdragen aan de empowerment van de aankomende sociaal werker. De methode focust op complexe, kwetsbare persoon-omgevingssituaties. De casemanager begrijpt die kwetsbare relatie tussen persoon en omgeving. Hij heeft kaders, inzichten en hulpmiddelen om samen te ontdekken wat mogelijkheden kunnen zijn en betekenen. De gebruikte sociaal ecologische benadering is goed ingekaderd in actuele wetgeving en beleid. Het boek biedt veel basisvaardigheden voor sociale professionals. Onderhandelen (met professionals), aansluiten bij de persoon-in-context, samen onderzoek doen naar de complexe relatie en samen kansen ontwikkelen en systematisch uitwerken. Het boek is ook al geschikt voor lagerejaars studenten door taalkundige toegankelijkheid, aansprekende casuïstiek, verdiepende opdrachten en enige humor.
Laura Koeter-Kemmerling, opleidingsmanager Hogeschool van Amsterdam

Het sociaal werk is op weg gegaan. Gevestigde posities worden verlaten en de zich nieuw profilerende professional probeert een erkende plaats te krijgen in de wereld van integrale benaderingen en sociale wijkteams. Casemanagement is een mooie vorm van niet bang zijn voor het nieuwe maar wel met de bagage uit het verleden. Deel I praat de student en docent bij over wat er gaande is in het sociale domein, deel II behandelt wat erbij komt kijken als je samen met andere professionals en burgers probeert antwoord te geven op vaak complexe en hardnekkige kwetsbaarheid. Een zeer degelijk en zorgvuldig samengesteld boek.
Hans van Ewijk, emeritus hoogleraar Grondslagen van het Maatschappelijk Werk

Toen ik in 1992 bij het Nederlands Instituut voor Zorg en Welzijn / NIZW ging werken was casemanagement in het agogische domein in opkomst. Ondertussen zijn we ruim 20 jaar verder en Casemanagement heeft nog niets aan actualiteit ingebed. Deze gewijzigde herdruk van de klassieker van Van Riet en Wouters, zal - zo schat ik in - dan ook op vruchtbare bodem vallen en nieuwe generaties sociaal werkers helpen om hun cliënten zo goed mogelijk bij te staan in de complexiteit van (samen)leven.
Margot Scholte, voormalig lector Maatschappelijk Werk

Bijna 25 jaar geleden begonnen we te experimenteren met casemanagement in de ambulante psychiatrie. Van Riet schreef als een van de eersten een methodiekboek. Vol met tips en trucs voor de aankomende sociaal werkers. En nu is er een herziene, uitgave van Casemanagement met nieuwe hoofdstukken over ontwikkelingen binnen het sociaal domein. Beleid en organisatie zijn immers van grote invloed op het methodisch werken. Op speelse wijze met pr

Er zijn nog geen reviews voor dit boek

Schrijf een review en maak kans op € 50

Schrijf een review

Details:

Auteur(s)Jaap Bruijn, Nora van Riet
UitgeverijGorcum, Koninklijke Van
ISBN9789023254089
TaalNederlands
UitvoeringPaperback
Aantal pagina's320
Verschijningsdatum
Afmetingen240 x 168 x 15 mm.
Gewicht634 gr.  

Recent bekeken producten