Boek der kampen

Annemie Reyntjens, Ludo van Eck, Sis van Eeckhout, Uriel van Eeckhout • Hardcover eci.nl lezers

€ 29,99

Op werkdagen voor 23:00 uur besteld, volgende dag in huis

Gratis verzending

Bestellen Zet op verlanglijstje

Korte inhoud

Dit meest complete overzicht van de Duitse concentratie- en uitroeiingskampen tijdens de Tweede Wereldoorlog is het levenswerk van Ludo van Eck (pseudoniem voor Ludo van Eeckhout), zelf een gewezen gevangene van Dachau. Na de oorlog bezocht en bestudeerde hij alle kampen, opdat de onmenselijke gruwel van de nazi’s nooit vergeten zou worden. Zijn missie leidde tot dit monumentale standaardwerk, dat sinds de jaren 1970 talloze herdrukken kende en vanaf 1995 het meest gezochte antiquarische boek werd. Maar de waarheid van 1970 is niet helemaal die van de nieuwe tijden: zowel inhoudelijk als qua fotografie werd ‘Het Boek der Kampen’ in een modern kleedje gestoken. Deze volledig herziene editie bevat dan ook veel informatie die niet in het oude boek voorkwam en is rijkelijk geïllustreerd met honderden nieuwe kleurenfoto’s. Sis van Eeckhout zet de missie van zijn inmiddels overleden vader voort en geeft regelmatig lezingen over de concentratiekampen. Hij verrijkt dit boek met enkele anekdotische en persoonlijke verhalen die de herinnering aan Ludo van Eck levendig houden, o.a. gerelateerd aan de vele bezoeken die hij na de oorlog met zijn vader aan de concentratiekampen bracht.

Dit boek in de pers

Shockerend en confronterend standaardwerk annex meest complete overzicht van de Duitse concentratie- ene uitroeiingskampen tijdens WOII.  
ZIN  

Het is een boek waar je stil van wordt, een boek dat van enorme historische waarde is, maar tevens ook een zeer belangrijke psychologische impact heeft. Je kan niet ongevoelig blijven bij het zien van de gruwels…  
PATRICK VANDENDAELE  

In het persbericht noemt de uitgever Het boek der kampen een monumentaal werk. En dat is helemaal waar. Dit boek voldoet qua inhoud en wijze van uitgeven aan hoge kwaliteitseisen. Uitgever en schrijvers brengen daarmee hun respect en meeleven met doden en overlevenden op waardige wijze tot uitdrukking.  
LITERATUURPLEIN.NL  


Reviews & recensies

Een monumentaal boek over de gruwelen van de Duitse concentratiekampen

Dit boek heeft in de jaren '70 Vlaanderen met het gezicht vol op de gruwel van de vernietigingskampen van WO II geduwd. De auteur heeft als één van de allereersten in detail beschreven hoe hele bevolkingsgroepen op systematische wijze omgebracht werden, als onderdeel van een krankzinnige ideologie. De generatie die de oorlog niet had meegemaakt hoorde wel de verhalen, en las de geschiedenisboeken. Maar, uit zelfbescherming of schroom wellicht, werd de harde waarheid soms al te versluierd verteld. Na dit boek was dit niet meer mogelijk. Decennialang was dit boek de meest striemende en directe aanklacht tegen onmenselijkheid en ontmenselijking. In de laatste decennia is de manier van geschiedschrijving veranderd zijn er nieuwe inzichten gekomen. De huidige generaties staan verder af van de oorlogen. En net daarom is de heruitgave van dit boek zo belangrijk. De geschiedenis is een verhaal zonder einde of begin. Alles wat vandaag gebeurt vindt zijn oorsprong in het verleden. De gruwel van vandaag wordt begaan door fanatici met dezelfde motieven als die uit het verleden, al zijn ze verpakt in andere ideologiën. Ook vandaag zijn er mensen die bereid zijn medemensen te herleiden tot niet-mensen, tot objecten die in naam van god-weet-welk belang naar goeddunken kunnen worden mishandeld of vermoord. Er is één verschil met vroeger: dank zij dit soort geschiedschrijving kan niemand ooit nog beweren dat hij/zij het niet wist, of niet besefte dat het opnieuw kon gebeuren.

Bekijk alle reviews van Frank Libeer 


Details:

Auteur(s)Annemie Reyntjens, Ludo van Eck, Sis van Eeckhout, Uriel van Eeckhout
UitgeverijManteau
ISBN9789022330784
TaalNederlands
UitvoeringHardcover
Aantal pagina's320
Verschijningsdatum
Afmetingen317 x 235 x 29 mm.
Gewicht1642 gr.  

Recent bekeken producten