Autoriteit

Paul Verhaeghe • Paperback

eci vaste klant 20% korting voor
vaste klanten

Lees meer
€15,92

Overal elders € 19,90

Op werkdagen voor 23:00 uur besteld, volgende dag in huis

Bestellen

Autoriteit is ook verkrijgbaar als:

Zet op verlanglijstje

Korte inhoud

Een hoopgevend pleidooi om autoriteit een nieuwe, moderne invulling te geven

Met autoriteit loopt er vandaag de dag heel wat verkeerd. Politiek en religie zijn hun geloofwaardigheid kwijt en ouders hebben geen controle over het gedrag van hun kinderen. In dit boek ondervraagt Paul Verhaeghe de manier waarop autoriteit functioneert, waarom er tegenwoordig zo weinig waarde aan autoriteit wordt gehecht en wat daarvoor een alternatief kan zijn.

Autoriteit functioneert altijd op grond van een bron buiten haarzelf. Eeuwenlang was die bron het patriarchaat. Vandaag is het geloof daarin verdwenen, met als gevolg dat autoriteit afglijdt naar pure macht. De geschiedenis leert dat dit geen goed idee is. Verhaeghe zoekt en vindt een nieuwe invulling: in de groep, die een individu of instelling autoriteit verleent - van ouderverenigingen, burgergroepen tot aandeelhoudersvergaderingen. Deze verschuiving is volop bezig in opvoeding en onderwijs, politiek en economie en blijkt mooie resultaten op te leveren. Herstelpogingen van de vroegere autoriteit daarentegen zijn tot mislukken gedoemd en worden pure machtsuitoefeningen. Als maatschappij staan we op een wissel: richting macht of richting nieuwe autoriteit.

Paul Verhaeghe is klinisch psycholoog en psychoanalyticus. Hij is hoogleraar aan de Universiteit Gent. Met Tussen hysterie en vrouw (1996) en Over normaliteit en andere afwijkingen (2002) won hij internationale erkenning als Freud- en Lacankenner. Met Liefde in tijden van eenzaamheid (1998), brak hij door naar een algemeen publiek; het boek werd in acht talen vertaald. Ook Identiteit (2012) werd een bestseller (40.000 ex. in Nederland verkocht).

Dit boek in de pers

Belgische burgerdemocratie. Verhaege pleit voor directe democratie op decentraal niveau.  
De Volkskrant  

Autoriteit is voor de groei van een gezonde persoon niet minder belangrijk dan zelfontplooiing, constateert Verhaeghe. Het hangt er echter wel van af hoe dat gezag wordt uitgeoefend.  
NRC  


Reviews & recensies

de eci redactie

In rubriek mens en maatschappij

Na 'Identiteit' opnieuw een scherpe analyse van een aspect van onze veranderende samenleving.

Professor Paul Verhaeghe is van opleiding klinisch psycholoog, van vorming psychoanalyticus. Het gebeurt niet vaak dat een academicus de ene bestseller na de andere schrijft. Liefde in tijden van eenzaamheid, Het einde van de psychoterapie en Identiteit waren stuk voor stuk boeken die maandenlang in de top tien verbleven. Auteur Erwin Mortier legde in zijn laudatio bij de boekpresentatie van Autoriteit precies uit hoe dat komt: Paul Verhaeghe is een auteur die ons, de lezers, ernstig neemt. Hij is meer dan een waarnemer. Hij stelt een diagnose. Dat is zijn vak. En vervolgens weet hij op heldere en bevattelijke wijze uit te leggen en te duiden wat er aan de hand is. 'Autoriteit' leert ons iets over de veranderende wereld rondom ons, en verschaft het nodige inzicht om als individu - als mens - beter, evenwichtiger en zorgvuldiger te leven. Een bijzonder belangrijk boek.

Bekijk alle reviews van de eci redactie 


Boekenadvies op maat

eci adviseert op basis van inhoud, genre en stijl

Enthousiast over dit boek?

Dan raken deze boeken je ook

Of zoek je andere…

  • boeken over de maatschappij
  • filosofische boeken

Details:

Auteur(s)Paul Verhaeghe
UitgeverijBezige Bij, De
ISBN9789023492818
TaalNederlands
UitvoeringPaperback
Aantal pagina's272
Verschijningsdatum
Afmetingen216 x 137 x 26 mm.
Gewicht351 gr.  

Recent bekeken producten