Andermans Ogen

Literatuur Paperback


Charly van Straaten is Creatieve Energie Manager. Ze probeert problemen als zinloos geweld, de man-vrouw verhouding, de afstand tussen politiek en burger, op te lossen door middel van een andere denkwijze en benadering. Dat levert verrassende gezichtspunten op: de introductie van homo’s bij een voetbalclub uit de Eerste divisie, een computergame die werkelijkheid wordt en een compleet nieuw politiek stelsel in ons land. Charly krijgt de opdracht om de biografie te schrijven van haar goede vriend Sam, een bekend kunstenaar. In het archief ontdekt ze tal van ongerijmdheden die verwijzen naar een bekende cold case uit de jaren zeventig, de vermeende zelfmoord van het fotomodel Tijgerlelie.

Samen met Devi, een boeddhistische monnik, gaat ze op onderzoek naar de ware toedracht van deze perfecte misdaad. Er ontstaat een schimmenspel waarin het ene verhaal een dekmantel voor het andere is. Dwalend langs ineenstortende tempels, dwars door de tijd en dwarrelende getallenreeksen, ontdekt Charly de waarheid. Wie kijkt met andere ogen, ontdekt een andere wereld. Clichés over mannen en vrouwen, maar ook over de Bijlmer, over kunst en kunstenaars, boeddhistische monniken en Hollandse moslima’s.

In de roman van Marjolein Houweling, Andermans Ogen, gaan alle gemeenplaatsen overboord. Om de werkelijkheid te zien, moeten clichés worden ontmaskerd. Clichés over mannen en vrouwen, maar ook over de Bijlmer, over kunst en kunstenaars, boeddhistische monniken en Hollandse moslima's.

Alle personages berusten louter op fantasie. Tijgerlelie is natuurlijk Mathilde Willink niet – hij is haar lotgenoot in fictie. Ook voor hem geldt: Was het zelfmoord of een koelbloedige moord? De dood van Mathilde Willink in 1977 is tot op de dag van vandaag in raadselen gehuld. Het politie-onderzoek leverde niets op en de zaak werd gesloten. In een literair spel met feit en fictie, wordt in Andermans Ogen de gang van zaken op de laatste levensavond van Tijgerlelie ontrafelt. De aanleiding tot de moord én de oplossing blijken alles te maken te hebben met het oog van de camera en de kijker.

adviesprijs €15,00

67% korting voor jou
€5,00
Op werkdagen voor 21:30 uur besteld morgen in huis, op = op
Bestellen
Zet op verlanglijstje
Alle boeken die meetellen als kwartaalafname

 • Details
  Auteur(s)ISBN9789081601917
  TaalNederlandsUitvoeringPaperback
  Aantal pagina's299Verschijningsdatum
  Afmetingen314 x 254 x 27 mm.Gewicht450 gr.
 • Beoordelingen
   Rated 5 out of 5 by 1 reviewer.
   Rated 5 out of 5 by Spannend en meeslepend boek met veel humor! Houweling schrijft heel ontroerend over de Bijlmerramp en komt bovendien met een aannemelijke oplossing van het mysterie rond Mathilde Willink 21 oktober 2010
   1-1 van 1

  Recent bekeken producten