Abstracte schadeberekening

A.Ch.H. Franken, S.D. Lindenbergh • Paperback

€ 33,50

Op werkdagen voor 16:00 uur besteld, volgende dag in huis

Gratis verzending

Bestellen Zet op verlanglijstje

Korte inhoud

Deze preadviezen gaan over abstracte schadeberekening, of misschien beter: over abstracties bij vaststelling van schade die voor vergoeding in aanmerking komt.

In het preadvies van Lindenbergh wordt geïnventariseerd wanneer in de rechtspraak abstracties worden toegepast en wanneer dat niet gebeurt. Aan de hand daarvan onderzoekt hij de betekenis van deze abstracties, de gevolgen ervan en de ratio van abstractie. Dat brengt hem tot de - retorische - vraag of abstracties niet vaker zouden moeten worden toegepast ten behoeve van een vlottere afwikkeling van schades.

Het preadvies van Franken betoogt dat abstraheren eigenlijk een te robuust ('alles of niets') en onduidelijk middel is (wanneer wel, wanneer niet?), dat beter vervangen kan worden door het toepassen van alternatieve wettelijke regels. De verschillende abstracties nader beschouwend, gaat het volgens hem eigenlijk om hetzij het schatten van de schade (art. 6:97 tweede zin BW), hetzij het toerekenen van voordeel (art. 6:100 BW). Dit onderkennen opent nieuwe toepassingsmogelijkheden.

Details:

Auteur(s)A.Ch.H. Franken, S.D. Lindenbergh
UitgeverijWolters Kluwer Nederland
ISBN9789013119602
TaalNederlands
UitvoeringPaperback
Verschijningsdatum
Afmetingen242 x 158 x 5 mm.
Gewicht162 gr.

Recent bekeken producten