Roald Dahl

De ouders van Roald Dahl (1916-1990) kwamen uit Noorwegen. Zijn vader stierf toen Roald nog maar een paar jaar oud was. Na de kostschool wilde hij niet verder studeren, hij wilde reizen. Hij kreeg een baan bij Shell en kreeg werk in Afrika. Daar nam hij na het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog dienst bij de Engelse luchtmacht. Na een ernstig vliegtuigongeluk in de woestijn lag hij zes maanden in het ziekenhuis en kon niet meer vliegen. Hij kreeg een baan in de Verenigde Staten, waar hij met het schrijven van verhalen begon.
In 1943 schreef hij zijn eerste kinderboek al, maar het duurde lang voor er een volgend kinderboek kwam. Hij trouwde met een actrice, ze kregen vijf kinderen, waarvan er een al jong stierf. Door zijn kinderen begon hij weer kinderboeken te schrijven. Later hertrouwde hij. De laatste dertig jaar van zijn leven woonde hij in een oud boerenhuis in een dorp niet ver van Londen.

Roald Dahl is zowel populair bij kinderen als bij volwassenen; hij schreef kinderboeken en boeken en verhalen voor volwassenen. Zijn kinderboeken werden zowel door de Griffeljury als door de Kinderjury verschillende malen bekroond. Zijn kinderboeken zijn fantastisch, grappig en soms griezelig. In zijn boeken zijn de goeden en de slechten heel makkelijk te onderscheiden. De goeden zijn soms dieren, maar vaak kinderen die het op een bepaalde manier niet meezit: ze hebben gemene of geen ouders of ze zijn arm. De slechten zijn wel heel slecht: ze halen alleen maar gemene streken uit. Maar door de slimheid van de goeden worden op het eind de slechten op een verrassende, bijzonder inventieve manier toch altijd weer vreselijk afgestraft, terwijl de goeden rijkelijk beloond worden.

Kijk voor meer informatie op: www.roalddahl.com

Naam: Roald Dahl
Genre: Kinderboeken / fictie
Uitgeverij: De Fontein Jeugd
Website: roalddahl.com

Over Roald DahlMeesterlijke meesterverteller

Je kunt Roald Dahl met niemand vergelijken, want geen schrijver ter wereld bedacht zoveel bijzondere figuren. Angstaanjagend, soms onuitstaanbaar, maar altijd even fantastisch als fascinerend: dat zijn de karakters uit zijn kinderboeken stuk voor stuk.

Denk aan De GVR, Sjakie en de chocoladefabriek, Daantje de wereldkampioen, Matilda en De heksen. Kinderen - en volwassenen -verslinden ze. En dat vinden we hartstikke terecht. Dat tijdloze zit ‘m misschien nog wel het meest in zijn woordkeuze. Of dan vooral in zijn eigenzinnige, zelfbedachte, klanknabootsende woorden. Wie wordt nu niet blij van zijn hersenspinsels sloeriblubber, fantabuleus, mensbaksel en fropskottel.

2016 is een extra bijzonder jaar voor Roald Dahl-liefhebbers. Want in 2016 is het 100 jaar geleden dat deze meesterverteller (13 september 1916 – 23 november 1990) werd geboren. Een jubileum dat wereldwijd gevierd wordt.

En dus komt in september 2016 ook Dahls nieuwste titel uit: het Roald Dahl Woordenboek. Met al zijn gewone en buitengebruikelijke woorden, met natuurlijk illustraties van Quentin Blake en heel veel gniffelgave extra’s. Een soort kers op die onnavolgbaar heerlijke patisserieslagroomtaart die Roald Dahl heet. Als je het ons vraagt: een briljant woordenboek van een al even briljante schrijver.

De GVR filmeditie

De GVR - filmeditie

Paperback  •  Roald Dahl   

 € 12,50

 


Roald Dahl (3 titels)


Boy Solo (1916 - 1941)

CD  •  Roald Dahl   


€ 22,99

3 - 5 Werkdagen

Rijmsoep

CD  •  Roald Dahl   


€ 10,99

3 - 5 Werkdagen

Op Weg Naar De Hemel

CD  •  Roald Dahl   

Fragment -


€ 15,99

3 - 5 Werkdagen