Elvis Presley

Op 8 januari 1935 wordt in het arbeidersgezin Presley in Tupelo, Mississippi een jongen geboren. Zijn ouders, Cladys Smith en Vernon Presley noemen hem Elvis Aaron. Wat zijn ouders toen nog niet konden voorzien was dat deze jongen later uit zou groeien tot een van de meest invloedrijke artiesten ooit. Wereldwijd is Elvis Presley bekend als ‘The King of Rock’n’Roll’. Enkele succesvolle nummers zijn I Want you, I need you, I love you/ My baby left me en Don’t be cruel/ Hound dog.

Elvis komt voor het eerst in aanraking met muziek in de kerk “the First Assembly of God”, waar zijn ouders trouwe leden van zijn. Hier ontstaat zijn liefde voor muziek. Als Elvis acht jaar wordt vraagt hij een fiets voor zijn verjaardag, hij krijgt echter van zijn ouders een tweedehandse gitaar. Zijn ooms Johnny Smith en Vester Presley leren de jonge Elvis gitaar spelen. Als hij tien jaar is doet hij zijn eerste optreden op de Mississippi-Alabama Jaarbeurs en Veetentoonstelling. Met het liedje Old shep wint hij de tweede prijs. In 1948 verhuist de familie Presley naar Memphis, Tennessee. In zijn tienerjaren komt Elvis in aanraking met alle muziekstijlen die op dat moment in het zuiden van de V.S. populair zijn: Blues, Country, Bluegrass en Gospel. De jonge Elvis is hier diep van onder de indruk, hij bezoekt als enige blanke de zwarte kerkdiensten in Memphis, waar hij intens geniet van de gospelzangers. Na het behalen van zijn High School diploma wordt Elvis vrachtwagenchauffeur en treedt heel af en toe op als zanger.

In 1953 en 1954 neemt Elvis voor zichzelf een aantal songs op in de kleine en sfeervolle Sun Studio op Union Avenue in Memphis. De eigenaar van Sun Records, Sam Phillips, is onder de indruk van Elvis’ talent. In 1954 wordt Elvis door Phillips voorgesteld aan de gitarist Scotty Moore en bassist Bill Black. Met hen neemt Elvis zijn eerste single “That’s all right mama van de artiest Arthur Cruddup op. Dit nummer groeit uit tot een regionale hit. Veel mensen die Elvis voor het eerst horen denken echter dat het om een zwarte artiest gaat. In het zuiden van de V.S. werd Elvis al snel populair en samen met Moore en Black treden ze op onder de naam “Elvis Presley and the Blue Moon Boys”. Later komt drummer D.J. Fontana het trio versterken. Elvis zorgt voor controverse rondom zijn optredens. Reden voor de controverse zijn Elvis zijn swingende heupbewegingen.Tegen het einde van 1955 bereikt Elvis zijn eerste nummer 1 notering in de National Country Charts met de single Mystery train/ I forgot to remember. De eerste plaat die Elvis in 1956 voor RCA opneemt is Heartbreak hotel met als b-kant het nummer I was the one. Het nummer wordt een gigantische hit, zowel in de Verenigde Staten als in Europa. In minder dan twee weken heeft Elvis zijn eerste gouden plaat binnen. In dat jaar doet Elvis ook zijn eerste nationale televisieoptredens. Ook zijn volgende singles, I want you, I need you, I love you/ My baby left me en Don’t be cruel/ Hound dog worden nummer 1 hits en deze laatste is zelfs de enige single in de geschiedenis van de popmuziek waarvan beide kanten de eerste plaats in de Billboard Hot 100 haalden en waarvan wereldwijd meer dan tien miljoen exemplaren verkocht werden.

In 1956 begint ook de filmcarrière van Elvis. In augustus beginnen de opnames van zijn eerste film: Love Me Tender. Met het door hem opgebouwde fortuin koopt Elvis in 1957 het landgoed Graceland om er met zijn ouders en zijn grootmoeder in te gaan wonen. In de daaropvolgende jaren ontvangt Elvis de ene na de andere gouden plaat en ook speelt hij in meerdere films. Als Elvis in 1958 in militaire dienst gaat vrezen sommigen dat het gedaan is met zijn succes, het tegendeel blijkt echter waar. In de twee jaar dat hij in dienst zit (grotendeels in Duitsland) wordt er eerder opgenomen materiaal uitgebracht en zijn populariteit bleek bij zijn terugkomst net zo groot als bij zijn vertrek. Tijdens zijn diensttijd leert hij Priscilla Beaulieu kennen, de pleegdochter van een Amerikaanse officier die ook in Duitsland is gestationeerd en met haar zal hij een aantal jaren later trouwen. Als Elvis in 1960 uit militaire dienst komt, verbreedt hij zijn muzikale horizon en beleeft hij grote commerciële successen met de soundtracks van zijn muziekfilms. Zo stond de soundtrack van G.I. Blues ruim twee jaar in de Album Top 100 en de soundtrack van Blue Hawaii (met het beeldschone Can't help falling in love) behoort tot de bestverkochte soundtracks ooit. Ook weet hij met nummers als It’s now or never en Are you lonesome tonight een ouder publiek aan zich te binden.

Gedurende de jaren ’60 treedt Elvis niet meer op maar legt hij zich voornamelijk toe op zijn filmcarrière. In de periode ’62-’67 blijven zijn platen goed verkopen, maar neemt de publieke belangstelling voor Elvis enigszins af. Eén reden hiervoor is de doorbraak van the Beatles in 1964, alle vier overigens grote Elvis-fans. In 1967 beleeft Elvis weer een groot succes met het door Jerry Reed geschreven nummer Guitar man. Ook ontvangt hij dat jaar voor zijn tweede gospel-album How Great Thou Art een Grammy Award. Ook in zijn persoonlijke leven beleeft hij dat jaar een hoogtepunt door met Priscilla te trouwen.

Op 16 augustus 1977, op 42-jarige leeftijd overlijdt Elvis Presley.

Elvis Presley (250 titels)


The Essential: Elvis Presley

CD  •  Elvis Presley   

Deze verzamel-cd uit de serie The Essential bevat de beste nummers van Elvis Presley. Geniet v...


€ 12,99

Op werkdagen voor 16:00 uur besteld, volgende dag in huis

The Wonder Of You & If I Can D

CD  •  Elvis Presley   

An American Trilogy - Love Letters - Love Me Tender - Always On My Mind - I Just Can't Help Be...


€ 22,99

1 - 2 Weken

Elvis Presley 3CD

CD  •  Elvis Presley   

King Creole - Love Me - Anyplace Is Paradise - I'll Never Let You Go (Little Darlin') - How's ...


€ 5,99

1 - 2 Weken

Elvis On Tour

DVD  •  Elvis Presley  

Na het succes van Elvis: That’s the Way It Is, dat live in Las Vegas werd gefilmd, wilden de K...


€ 11,99

Op werkdagen voor 16:00 uur besteld, volgende dag in huis

Elvis Presley Elvis

CD  •  Elvis Presley   

Playing For Keeps - I Love You Because - Rip It Up - Blue Moon - Love Me Tender - One-Sided Lo...


€ 20,99

Nog niet verschenen, verwacht vanaf 24-03-2017

Solid Gold

CD  •  Elvis Presley   


€ 16,99

Nog niet verschenen, verwacht vanaf 03-02-2017

Rockin' Elvis

CD  •  Elvis Presley   


€ 6,99

Nog niet verschenen, verwacht vanaf 27-01-2017

Number One U.S. Singles..

CD  •  Elvis Presley   


€ 9,99

1 - 2 Weken

Elvis '56

CD  •  Elvis Presley   

Heartbreak Hotel - My Baby Left Me - Don't Be Cruel - I Was The One - Paralyzed - Anyplace Is ...


€ 20,99

1 - 2 Weken

Something For.. -HQ-

LP  •  Elvis Presley   


€ 22,99

1 - 2 Weken

The Wonder Of You: Elvis Presl

LP  •  Elvis Presley   

You Don't Have To Say You Love Me - Just Pretend - Just Pretend - Don't - Love Letters - Let I...


€ 91,99

2 - 4 Weken

Top 40 - Elvis Presley

CD  •  Elvis Presley   

In The Ghetto - You Don't Have To Say You Love Me - Such A Night - Don't Cry Daddy - A Little ...


€ 7,99

1 - 2 Weken